‘’Op uw plaatsen… klaar voor de start? Af! Wat een pleurisend zeg… ik kan niet meer!’’ 42,195 kilometer moesten de mannen van de musical ‘De Marathon’ tijdens hun première afleggen. Voordat ze zich met hun ‘tempellichaam’ wagen aan deze slopende tocht ging er nog een heel verhaal aan vooraf.

De Marathon gebaseerd op de gelijknamige film vertelt het verhaal van Gerard (John Buijsman), Nico (Dennis Willekens), Kees (Michiel Nooter) en Leo (Kees Boot) – vier Rotterdamse garagemonteurs –die tot voor kort hun dagen sleten met moorkoppen, bier en klaverjassen. Als Gerards garage failliet dreigt te gaan, komen de mannen op het lumineuze idee om gesponsord de marathon te lopen. 42 kilometers voor de heren met een conditie van nul en een instelling van likmevestje… Gaat dat lukken? De mannen gaan in ieder geval bloedserieus in training onder leiding van hun collega Yusuf (Gürkan Küçüksentürk), oud-marathonloper, om de garage van hun vriend te redden. Onderweg blijkt er meer op het spel te staan dan alleen het halen van de finish. 

De show zit boordenvol met droge humoristische opmerkingen, waarin het Rotterdamse toch wel de toon bepaalt. De personages zijn de acteurs op het lijf geschreven en ook het Rotterdamse accent is niets te moeilijk voor hen. De mannen zijn voortreffelijk op elkaar ingespeeld en de vrouwen daartegenover doen daar niet voor onder. Vooral Lenie, gespeeld door Jelka van Houten en Jolanda (Lucretia van der Vloot) springen eruit op het gebied van spel en zang. Vooral het door Jelka gezongen nummer ‘’Bloemen en gebak’’ maakt veel indruk op het publiek. Lucretia speelt de zwaar christelijke Jolanda en komt goed uit de verf met het nummer ‘’Jij bent vrij’’.

Thomas Acda is verantwoordelijk voor de muziek van deze productie. De nummers zijn perfect op de scènes geschreven en geven een echt ‘’Acda’’ gevoel. De muziek heeft geen musicalgevoel maar past ondanks dat wel perfect in het totaalplaatje.

De voorstelling De Marathon is een gezamenlijke productie van Kemna Theater en Senf Theaterpartners in samenwerking met het Luxor Theater Rotterdam. De Marathon speelt tot en met eind mei door het hele land. Kijk voor tickets en actuele speeldata op de website van de Marathon