Op maandag 20 februari 2017 was het een sprookjesachtige avond in het oude Luxor theater te Rotterdam. De musical Into the Woods ging hier namelijk in première. De internationale musical van Stephen Sondheim heeft al meerdere awards op zijn naam staan en is ook al verschillende keren in Nederland opgevoerd. Dit jaar wordt de Sondheim-productie, onder leiding van Esther Maas, opnieuw gespeeld met een enorm orkest en een ontzettend sterke cast.

Het verhaal van deze musical gaat als volgt: een bakker en zijn vrouw zijn vervloekt door een heks en kunnen daardoor geen kinderen meer krijgen. Om deze vloek te verbreken moeten zij in het bos verschillende voorwerpen vinden en dan zal de vloek uiteindelijk verheven worden. Door middel van deze voorwerpen komen verschillende sprookjes aanbod in het verhaal. De voorwerpen die gevonden moeten worden zijn: een rood kapje (roodkapje), een koe zo wit als melk (Sjaak en de bonenstaak), een pluk haar zo geel als maïs (Rapunzel) en een glazen muiltje (assepoester). Daarnaast komen er ook andere sprookjesachtige figuren in het verhaal voor, zoals: prinsen, een reus, een wolf, opoe, stiefmoeder en stiefzussen en een verteller. De musical heeft uiteraard ook een moraal, zoals ieder sprookje. De moraal is dat men goed moet nadenken over hun wensen, want ze kunnen nog wel eens ‘vervloekt’ worden.

Ondanks dat de verstaanbaarheid niet altijd honderd procent is, is de cast ijzer sterk. Iedereen is goed op elkaar ingespeeld en weten hun rol op een unieke manier op te voeren. De cast bestaat o.a. uit Lone van Roosendaal, Wart Kamps (Bakker en zijn vrouw), Guido Spek (Sjaak), Brigitte Heitzer (Assepoester), Paul Groot (Wolf en Prins), René van Kooten (Prins), Laus Steenbeeke (verteller) en Elise Schaap (Roodkapje).

Humor ontbreekt zeker niet in deze musical. De karakters uit de sprookjes worden op een eigenaardige en unieke manier weg gezet. Zo doet Elise Schaap een lachwekkende vertolking van Roodkapje, die lekker mee hakt op de muziek. Ook Wart zet een geweldige prestatie neer als bakker. Niet alleen deze twee castleden doen het voortreffelijk, maar ook de anderen maken het publiek aan het lachen. Naast de castleden staat ook het orkest op het toneel en dit oogt soms redelijk druk, maar het maakt de musical wel helemaal compleet.

De musical Into the Woods zal tot en met 13 mei in verschillende Nederlandse theaters te zien zijn.

De musical verdient drie sterren