Opvliegers tijdens de winter, kan toch soms best verkoelend zijn. Eén jaar na dato ging het vervolg van Opvliegers, Opvliegers 2 glijdend door de sneeuw in première in de Leidse Schouwburg.

Tijdens de eerste Opvliegers bevonden drie van de vier vrouwen zich in de overgang, maar gedurende dit tweede deel zoeken ze alle vier verkoeling in de sneeuw. De vier vriendinnen lijken allemaal hun eigen leventje op de rails te hebben om met volle moed te beginnen aan hun wintersportavontuur. Sas (Anousha Nzume) heeft zich eindelijk verlost van haar ex Eelco; Ellen (Anne-Mieke Ruyten) heeft eindelijk een nieuwe vriend, Jaap; Keet (Hymke de Vries) zit nu niet meer thuis op de bank, maar heeft haar eigen bedrijf opgestart en Lydia (Antje Monteiro) is doorgebroken als zangeres. Gedurende de voorstelling blijkt dat de inmiddels bijna allemaal vijftigplussers hun leventjes toch niet helemaal op de rails hebben.

De dames gaan dit jaar niet naar de zon, maar hebben gekozen voor de wintersport om een nieuwe videoclip op te nemen voor Lydia. Net zoals in de eerste editie worden de vrouwen weggezet als figuren. Dit keer is gekozen voor het thema dieren. De agent van Lydia regelde dat de skispullen gesponsord zouden worden. Helaas had hij niet verteld dat het ging om een sponsor in hondenbrokken… De vriendinnen hebben allemaal een helm gekregen met daarop een dierenhoofd. Lydia werd weggezet als playboy konijn, Ellen werd weggezet als een grijze muis, Sas werd weggezet als een kater en Keet werd weggezet als een hond. Deze kostuums weerspiegelen het overgangsleven van de vriendinnen. Een overeenkomst met de eerste editie is dat Lydia nog altijd ontkent dat ze in de overgang zit. Ellen is een ontiegelijke zweefteef geworden en gedraagt zich daar ook naar. Sas vindt dat het leven een groot feest is en gaat naar ieder feestje, slikt drugs en drinkt enorm veel wat leidt tot vele katers. Keet kan van het een op het andere moment enorm emotioneel worden en uitvallen tegen iedereen.

Naast het verhaal is er ook ruimte voor de nodige hilariteit, met name de skiscenes zijn echt onovertroffen en zorgen voor enorme lachsalvo’s in de zaal. Het vrouwen zijn enorm op elkaar ingespeeld en dat zorgt voor een subliem acteerspel. Ze pakken de zaal in met scenes die op een humoristische manier herkenbaar zijn. Naast scenes met elkaar hebben de vrouwen ook allemaal een eigen serieuzere solo. Antje verdient hiermee de grootste pluim, haar solo ‘’Ik wil wel’’ leverde een luidkeels applaus op.
Het decor is net zoals in de eerste editie simpel, de welbekende krukjes zijn er nog steeds en de aanvulling van vallende sneeuw en de schuinoplopende baan zijn een goede aanvulling. Je waant je in de Oostenrijkse omgeving.

Kortom, Opvliegers 2 is een rijkelijke aanvulling op het eerste deel. Martin Michel en Joep Onderlinde hebben samen met Allard Blom en Marjolein Ettema gezorgd dat het helemaal klopt en iedereen met een lach op het gezicht de zaal uitloopt.

Deze show verdient 4 sterren!

Foto’s zijn te vinden in de beeldbank: Beeldbank